Onthaasten op een bounty-eiland

Vrijdag-avcond: mentale voorbereiding op het weekend aan het strand

Vergane glorie in Kep-sûr-Mer

Vergane glorie in Kep-sûr-Mer

Het leven als leraar gaat natuurlijk niet over rozen, vrijwilliger of niet, dus na een hele week kinderen rustig en bij de les proberen te houden mag er wel even een beetje gerelaxed worden. Om die reden zijn ik en 7 mede-vrijwilligers en de directrice van de school zaterdagochtend vroeg afgereisd naar het kustplaatsje Kep (-sûr-Mer) in het zuiden van Cambodja, op 3 uur rijden van Phnom Penh. Kep was tot de jaren ’60 van de vorige eeuw een populaire en mondaine badplaats en de speeltuin voor rijke Fransozen en Cambodjanen (vandaar de bijnaam ‘de Cambodjaanse rivièra’). Maar de burgeroorlog en de heerschappij van de Khmer Rouge in de jaren ’70 brachten daar een abrupt einde aan. Pas recentelijk begint het stadje weer een beetje op te krabbelen, en weten zonminnende badgasten de stranden en de eilandjes voor de kust weer te vinden. Maar het herstel verloopt langzaam: boulevards met brede trottoirs en half vergane en overwoekerde koloniale villa’s herinneren aan betere tijden, en het toerisme is nog steeds erg kleinschalig. Het heeft echter onmiskenbaar zijn charme!

Rabbit Island: paradijs op aarde?

Rabbit Island: paradijs op aarde?

Kep was echter niet ons doel: onze eindbestemming was Koh Thonsáy (‘Rabbit Island’), een resort-eilandje op 30 minuten varen van de kust. Een rustiek tropisch paradijsje dat nog niet is verpest door massatoerisme en eenheidsworst. Voor 5 dollar kun je er een kamer in een hutje huren dat elke vorm van comfort ontbeert: meer dan een spartaans bed met klamboe, een sta-WC en iets dat voor een douche moet doorgaan hoef je niet te verwachten. Dat geeft echter niet, want je komt niet naar Rabbit Island voor luxe en weldaad, maar om te zwemmen in de zee en onder kokospalmen te relaxen op het strand, nippend aan een even goedkope als straffe cocktail. En uiteraard komt het arrangement inclusief een zonsondergang om in te lijsten!

Veel hebben we niet gedaan op ons eigen bounty-eilandje: overdag een beetje zwemmen, volleyballen, zonnebaden of lezen in de schaduw. ’s Avonds een heerlijk en overvloedig diner bij een van de kleine restaurant-hutjes op het eiland (voor nog geen dan 35 dollar voor 9 man, inclusief drinken!), en ’s nachts drankspelletjes op het strand en zwemmen onder een volle maan. Het kan minder!

Zondag eerst lekker uitgeslapen (voor zover dat mogelijk is onder de brandende tropische zon in een hutje zonder airco of ventilator) en een ontbijtje genuttigd op het strand (omelet met een verse mango-shake), om tot halverwege de middag meer niets te doen. Om twee uur moesten we echter weer terug naar het vaste land. Met frisse tegenzin namen we de boot terug, om vervolgens weer richting Phnom Penh terug te rijden, terug naar de drukte en de herrie. Maar wel heerlijk uitgerust, dus maandag kunnen we er weer fris en fruitig uit de startblokken. Om vervolgens 5 dagen later weer helemaal uitgeput te zijn – maar ook dan weten we vast wel weer wat te verzinnen om de batterij weer op te laten….

Ter afsluiting nog een paar kiekjes van een heerlijk weekendje weg van de drukte van de grote stad.

Zonsondergang op Koh Thonsáy

Zonsondergang op Koh Thonsáy

Het uitzicht vanuit mijn hutje: niet verkeerd!

Het uitzicht vanuit mijn hutje: niet verkeerd!

Wereldverbeteraars onder elkaar

Wereldverbeteraars onder elkaar

Advertenties