Mijn domein

Zoals ik al eerder vermeldde werk ik hier in Phnom Penh voor de Seametrey Cambodia Organisation (spreek uit: symmetry), dat een kinderdagverblijf (de ‘Nursery’) en een Montessori basisschool runt. De school heeft 85 leerlingen (anderhalf jaar geleden waren dat er 40!), waarvan ongeveer de helft op de basisschool zit. De school wordt gemanaged door Muoy You, een Cambodjaanse van middelbare leeftijd die in Europa onderwijskunde heeft gestudeerd, en die kennis (en in het bijzonder het Montessori-principe) in eigen land wilde toepassen. Naast haar werkt er nog een vaste, lokale staf van zo’n 15 personen, aangevuld met vrijwilligers (op dit moment 10, waarvan 7 full-time).

Een verjaardagsfeestje voor een van de leerlingen

Een verjaardagsfeestje voor één van de leerlingen, gehouden in de Nursery. De klaslokalen zijn in het gebouw op de achtergrond.

De jarige job (in streepjesshirt) wordt toegezongen

De jarige job (in streepjesshirt) wordt toegezongen. Later volgde gebak, frisdrank en uiteraard rijst. Geen gelegenheid gaat namelijk voorbij zonder rijst, of het nu ontbijt, lunch, avondeten of een snack is: “Een dag zonder rijst is een dag niet gegeten”, luidt een Cambodjaans gezegde. Sterker nog, het Cambodjaanse woord voor eten is njam bay, dat “rijst eten” betekent.

De lokale staf runt de Nursery, bereidt het eten voor de lunch (er wordt elke dag vers gekookt) en verzorgt taal- en rekenlessen in het Khmer (de taal van Cambodja). De vrijwilligers nemen de resterende lessen voor hun rekening, en geven les in onder andere Engels, Frans, Rekenen, Nieuws, Wetenschap en ‘Social Studies’ (lessen in praktische zaken zoals bijvoorbeeld hygiene en gezondheid). Zelf doe ik Engels, Rekenen, Wetenschap en Social Studies, en help waar mogelijk de IT-beheerder met het onderhouden/inrichten van de PC’s.

De school is slechts een deel van het complex. Direct ernaast, en direct verbonden, zijn nog een guesthouse voor toeristen en het gastenverblijf voor de vrijwilligers. Tussen die beide panden bevindt zich een kleine tuin met een zwembad en – sinds één week – een kleine bar (goede timing! :D) Het gastenverblijf bevindt zich op de eerste verdieping: eronder is een kleine kleine keuken (waar onze lunch wordt bereidt), een ruimte voor exposities, een kleine workshop (een weverij) en een winkeltje waar die in de weverij gemaakte producten worden verkocht. Een flink deel van de opbrengst van zowel de winkel, de bar als het guesthouse worden direct geïnvesteerd in de school, om zo veel mogelijk financieel onafhankelijk en zelfvoorzienend te blijven.

De opening van de nieuwe bar, Le Refuge

De opening van de nieuwe bar, Le Refuge. De foto is genomen vanuit het gastenverblijf. Links onderin, bij de barkruk, bevindt zich de bar, de deur links aan de linkerkant leidt naar de school, via de deur op de achtergrond kom je in het guesthouse (voorzien van pooltafel), en rechts buiten beeld is het zwembad.

De opening van een nieuwe bar moet uiteraard gevierd worden (al helemaal wanner het bier 1 dollar, en cocktails 2,50 dollar kosten)

De opening van een nieuwe bar moet uiteraard gevierd worden (al helemaal wanner het bier 1 dollar, en cocktails 2,50 dollar kosten). Op de foto een paar huisgenoten en wat aanhang.

Ter afsluiting volgen nog wat kiekjes van het gastenverblijf zelf (waar je via de trap links op de bovenstaande foto terechtkomt), waar verder niet zo heel veel over valt te vertellen behalve dat het even gezellig als eenvoudig is.

Woonkamer 1, vooral gebruikt door een paar lokale medewerkers met wie we het gastenverblijf delen

Woonkamer 1, vooral gebruikt door een paar lokale medewerkers met wie de vrijwilligers het gastenverblijf delen. Zij slapen op de zwevende etage rechtsboven. Mijn slaapkamer, en nog een andere, is rechts buiten beeld, links zie je nog een slaapkamer van één van de vrijwilligers, en recht vooruit de deur naar de keuken en woonkamer 2.

De keuken, gezien vanuit woonkamer 2

De keuken, gezien vanuit woonkamer 2, met uitzicht op de straat. Aan de linkerkant bevinden zich twee slaapkamers voor vrijwilligers en een van de twee badkamertjes. Rechts de deur naar de andere slaapkamer.

180 graden gedraaid: de woonkamer en het uitzicht op het zwembad (links ervan, buiten beeld, de bar)

180 graden gedraaid: de woonkamer en balkon met uitzicht op het zwembad (links ervan, buiten beeld, de bar, en op de achtergrond het guesthouse).

Advertenties

2 Reacties op “Mijn domein

  1. He bro, ziet er mooi uit allemaal. Ik krijg alleen niet echt een totaal plaatje in mijn hoofd. Zal wel aan mij liggen. Maar een bar direct naast school?? Doet me denken aan de Koffieshop tegenover onze middelbare school haha. De binnenplaats ziet er fantastisch uit, heel erg sfeervol en gezellig. Geniet verder, ik hou je in de smiezen. Trouwens Grunn heeft 4-1!!!!! gewonnen van Akkrum-zuid. Yihaaaaaaaaaa

    Liefs J

  2. Hey Jonas,

    Uit al je verhalen en foto’s af te lezen bevalt het je daar wel goed. Het ziet er ook allemaal super uit. Mooie foto’s!! We vinden het hier allemaal erg leuk om steeds je verhalen te lezen en te horen hoe het met je gaat. Soms kan ik mij niet voorstellen dat wij hier aan het werk zijn in ons koude kikkerlandje en dat jij op dat moment in een land zit onder een palmboom op een eilandje met zo’n 30 graden. JALOERS!!! Maar zo te lezen moet je daar ook hard werken, maar goed om te horen dat het je daar goed bevalt! ik houd de site in de gaten voor nieuwe verhalen en foto’s! Heel veel plezier nog verder! Veel liefs, Manon.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s