Terug in Phnom Penh

Zo, het is tijd voor een eerste update vanaf lokatie!

Bijna twee jaar zijn vergaan sinds mijn laatste verblijf in Cambodja, ‘Kingdom of Wonder’, en het is geweldig om weer terug te zijn in dit bijzondere land met haar prachtige landschappen en idyllische dorpjes, even hektische als karaktervolle steden, en vooral waanzinnig vriendelijke en behulpzame inwoners. Twee jaar, waarin veel is veranderd, maar ook veel gelijk is gebleven, zowel in positief als negatief opzicht. De veranderingen zijn vooral zichtbaar in de twee economische bubbels: in Siem Reap, de toegangspoort tot de tempels van Angkor, en in het bijzonder de hoofdstad Phnom Penh. Deze twee steden kennen door de aanhoudend economische vooruitgang een snel groeiende middenklasse, met als gevolg meer en meer – niet zelden vulgair dure – auto’s op de vaak slecht onderhouden en nu al overvolle wegen. Overal wordt gebouwd aan hoge kantoortorens, luxueuze hotels en exclusieve appartementencomplexen (met als – voorlopige – hoogtepunt de bijna 190 meter hoge Vattanac Capital Tower), maar niet zelden ten koste van de oorspronkelijke bewoners, welke onder valse voorwendselen of zelfs dreiging met geweld naar elders zijn verjaagd. En chique boetiekjes, hippe koffiehuizen en stijlvolle restaurants komen als paddestoelen uit de grond, maar zijn voornamelijk gericht op toeristen en expats, en daarnaast de kleine groep Cambodjanen die fortuinlijk genoeg is om zich de hoge prijzen te kunnen veroorloven.

De Vattanac Capital Tower te Phnom Penh

De Vattanac Capital Tower in Phnom Penh, het hoogste gebouw van Cambodja.

Het land is dus absoluut bezig met een indrukwekkende inhaalslag, maar het einde van de ingeslagen weg is absoluut nog niet in zicht, en dat zal helaas ook niet snel gebeuren. Cambodja is een van de meest corrupte landen ter wereld, en in combinatie met nepotisme en wanbeleid zorgt dit ervoor dat de stappen die in de goede richting worden gezet voornamelijk ten goede komen van een selecte kliek gewetensloze zakenlui en machtshongerige politici. Als gevolg hiervan is het Bruto Nationaal Product van Cambodja nog steeds slechts marginaal hoger dan dat van landen als Afghanistan of Noord Korea. Eén derde van de bevolking leeft nog steeds in abjecte armoede leeft en moet zien rond te komen met een inkomen van hooguit $1,25 per dag (de officiële armoedegrens zoals gehanteerd door de Wereldbank). Het weerzien met Cambodja en Phnom Penh is derhalve een ietwat bitter-zoet weerzien.

Nieuwe wolkenkrabbers duiken overal in de stad op

Nieuwe wolkenkrabbers duiken overal in de stad op

Aan weerzien met het Seametrey Children’s Village, mijn werk- en verblijfplek voor de komende twee maanden, was uiteraard helemaal niets bitter-zoets. Op het moment van mijn aankomst had normaliter het jaarlijkse Water Festival (Bon Om Touk, ter ere van het einde van het regenseizoen en de omkeer van de stroomrichting van de Tonle Sap-rivier, essentieel voor de rijstverbouw en visvangst) plaats moeten vinden, maar vanwege het recente overlijden van Koning Norodom Sihanouk waren praktisch alle festiviteiten afgelast. Wel was het als elk jaar een week vakantie, en daarom was de school ook grotendeels uitgestorven toen ik er binnenliep, afgezien van de lokale staf en een aantal kinderen die op het complex wonen. Heel erg vond ik dat echter niet, want het weerzien met die mensen die wel aanwezig waren was al een feest op zich. Daarnaast had ik vantevoren een stille hoop wat tot rust te kunnen komen alvorens ik na het weekend echt aan de bak moest. Of in ieder geval zo veel mogelijk, want het eerste weekend betekende meteen een excursie, maar Siem Reap, om daar een aantal vrijwilligers aan te moedigen tijdens de Halve Marathon van Angkor. Maar daarover meer in mijn volgende bijdrage…….

Advertenties

2 Reacties op “Terug in Phnom Penh

  1. Hey Martijn, bedankt! 🙂 Ik merk het het even wennen is aan het klimaat (het is hier elke dag ruim boven de 30 graden, een flinke system shock!) en de intensiteit en drukte hier, maar er zit het één en ander in de pipeline. So stay tuned!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s